AuthorsDen.com   Join Free! | Login    
Happy 4th of July!
   Popular! Books, Stories, Articles, Poetry
Where Authors and Readers come together!

SIGNED BOOKS    AUTHORS    eBOOKS new!     BOOKS    STORIES    ARTICLES    POETRY    BLOGS    NEWS    EVENTS    VIDEOS    GOLD    SUCCESS    TESTIMONIALS

Featured Authors:  David Snowdon, iDr. Ronald Bissell, iNancy Neville, iBlak Rayne, iR.E.E.S Blogs Linda Smith, Publisher, iRobin Ouzman Hislop, iJames McClelland, i

  Home > Biography > Books Popular: Books, Stories, Articles, Poetry     

Nan Bentzen Skille

· + Follow Me
· Contact Me
· Sponsor Me!
· Books
· Articles
· News
· Stories
· 21 Titles
· Add to My Library
· Share with Friends!
·
Member Since: Jun, 2009

Nan Bentzen Skille, click here to update your pages on AuthorsDen.


Innenfor gjerdet . Hos Sigrid Undset på Bjerkebæk
by Nan Bentzen Skille   

Share this with your friends on FaceBook
Books by Nan Bentzen Skille
· Inside the Gate. Sigrid Undset's Life at Bjerkebæk
· Dattera til Brødrene Brose
                >> View all

Category: 

Biography

Publisher:  Aschehoug ISBN-10:  8203229468

Copyright:  2003 ISBN-13:  9788203229466

Norli.no
Haugenbok.no


Bak sitt tilknappede ytre var Sigrid Undset en person med et intenst følelsesliv og et rikt skapende sinn. Gjerdet på Bjerkebæk mot Nordseterveien i Lillehammer skjulte en frodig hage og et hjem fylt av bøker og barn, hardt arbeid, sorger og gleder. Ikke minst gripende er fortellingen om barna på Bjerkebæk; den gir et uforglemmelig bilde av en mor fylt av omsorg, men også tynget av fortvilelse.

Det er nettopp sammenhengen mellom det vellykkede og det vanskelige i Nobelprisvinnerens liv Nan Bentzen Skille vil formidle når hun går innenfor gjerdet til Bjerkebæk og videre inn i Sigrid Undsets hjem. Med etterettelighet og alvor, raushet og humor tegner hun et bilde av Sigrid Undset som til nå har vært helt ukjent.
Flere hundre nyoppdagede brev, mer enn 80 ukjente fotografier, avisutklipp, husholdningsbilag, foruten intervjuer med personer som har kjent Bjerkebæk fra innsiden - til sammen et vell av nye opplysninger har Bentzen Skille hatt til rådighet i sitt mangeårige arbeid med denne banebrytende boken om Sigrid Undsets liv.
Det er Bjerkebæk, hjemmet forfatterinnen elsket, som er sentrum i beretningen. For huset og hagen var svært viktig for Sigrid Undset, og hun var med rette stolt av sitt verk da hun skrev til venninnen Nini Roll Anker: «Huset blir så pent, jeg glæder mig til at vise det til noen som skjønner.»

Professional Reviews

Hjemme hos Undset
Hjemme hos Undset
Nan Bentzen Skille:
INNENFOR GJERDET HOS SIGRID UNDSET PÅ BJERKEBÆK
Aschehoug
En Undset-biografi bygget rundt livet
på Bjerkebæk og basert på nye kilder forfatteren fant under arbeidet med restaurering og dokumentering av kunstnerhjemmet. Lettlest, rikt illustrert og samtidig faglig dyktig skrevet.
ARNHILD SKRE
Hvorfor skal dikterhjem gjøres i stand til museer og åpnes for besøkende? Holder det ikke med en minneplate for at vi skal huske forfatteren og forfatterskapet? Må vi kikke inn gjennom kjøkkenvinduene for å holde verket levende, se kvitteringen for kjolen hun bar da hun mottok Nobelprisen i 1928?

Spørsmålene melder seg ganske raskt når en leser Nan Bentzen Skilles bok om Sigrid Undset på Bjerkebæk, som vel er tenkt som en bok for besøkende til forfatterens hjem. Fyldige analyser av forfatterskapet og fremstillinger av livshistorien finnes allerede. Her trekkes også de store linjene i livet og verket, men vekten er lagt på hjemmet.

Skille ønsker å presentere nytt materiale hun fant under arbeidet med å restaurere og dokumentere Bjerkebæk etter statens overtagelse i 1998. Hun er nøktern med hensyn til i hvilken grad hjemmet kan kaste nytt lys over verket, men ser en egen verdi i å undersøke hvilke verdier og holdninger hjemmet uttrykker.

I boken gjengis små stykker fra forfatterskapet som illustrerer holdninger til hjem og familie. Her siteres fra brev som forteller om livsdramaene som rammet den store forfatteren. Her gis et bilde av en hardt arbeidende mor og husfrue som var alene både om omsorgen og forsørgelsen av sine tre barn fra hun flyttet til Lilllehammer i 1919.

Vi får kjennskap både til hvordan hun ledet en hel "dikterbedrift" med diverse hus, tjenestefolk, forretningsfører og forlagskontakt, en "bedrift" som gjennom Nobelprisen får den høyeste utmerkelsen den kan oppnå. Vi får innsikt i hvordan hun var som samfunns- og religionsdebattant og hvordan hun drev forfatterforeningen som en høyt verdsatt, om ikke alltid like sosial, formann. Vi får også glimt fra forfatterens religiøse liv og de praktiske og åndelige følgene av at hun i 1924 konverterte til katolisismen. Ikke minst følger vi en sørgende mor etter tapet av to barn. Og en utslitt og stadig mer syk forfatter som dør i 1948, bare 67 år gammel.

Alt dette kan åpne for verket, gjøre en mer interessert i og gi større innsikt i hva Undset skrev og skapte. Men boken har også med mange små detaljer av den typen som en unektelig føler skygger mer enn de kaster lys over forfatterskapet. Her er husholdningsregnskaper, hustegninger i ulike stadier av Bjerkebæks utvikling, detaljer fra kokebøker, menyer og hageplanlegging.

Alt dette har selvsagt interesse som dokumentasjon på hvordan og etter hvilke ideer et hjem i den norske intelligentiaen ble drevet i mellomkrigstiden. Undset-forskere vil trolig ha nytte av dette, men er det ikke vel mye for et litterært interessert publikum som kommer for å føle forfatterens nærvær i de rommene der hun bodde og arbeidet?

Denne innvendingen til tross, Skille har skrevet en bok som holder en velsignet distanse til sin hovedperson. Hun forsøker ikke å krype under huden på Undset. Hun belegger sine påstander med solide kildehenvisninger. Hun er i det hele tatt velsignet faglig og unngår dermed de mange litt vel klisne intimitetsfellene som ligger i det å skrive om et stort menneskes hjem og hjemmeliv.

Det rike og tidligere ukjente billedmaterialet er en egen kvalitet ved denne kvalitetsutgivelsen.
ARNHILD SKREWant to review or comment on this book?
Click here to login!


Need a FREE Reader Membership?
Click here for your Membership!Popular Biography Books
  1. Hanging by a Thread
  2. Not All Americans Are Racist
  3. I Am Mister Ed ... Allan 'Rocky' Lane Reve
  4. Lets Forefoot da Sonovabitch; True Stories
  5. Global Voices of Social Media
  6. Salvatore and Maria: Finding Paradise
  7. The Life & Times Of An Incorrigible
  8. Ode to Mamica mia, Mother beloved
  9. Mother beloved, Mamica mia
  10. Jailhouse Doc: A Doctor in the County Jail

Abducted Alien: A True Story of My Life and My Experience with United by Chris the Abducted Alien

AVAILABLE TODAY 2012! PRESS RELEASE, June 1, 2009 A True Story of My Life and My Experience with United States Immigration I was an Abducted Alien by Departme..  
BookAds by Silver, Gold and Platinum Members

Authors alphabetically: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Featured Authors | New to AuthorsDen? | Add AuthorsDen to your Site
Share AD with your friends | Need Help? | About us


Problem with this page?   Report it to AuthorsDen
© AuthorsDen, Inc. All rights reserved.